Sarawak ID | Register

Aktiviti mendaki gunung Gading

Daerah Lundu juga agak terkenal dengan lokasi hiking kepada pendaki yang memilih menjalankan aktiviti tersebut sambal menikmati keindahan alam semula jadi.

Antara lokasi yang menarik adalah Gunung Gading. Gunung ini terletak 62 km dari Bandaraya Kuching. 

Cabaran pendakian adalah menuju ke puncak tertinggi Gunung Gading iaitu di ketinggian 965 m.

Laluan pendakian bermula di air terjun ketujuh menuju ke “Trail 2”. 


Dari sana, pendakian yang panjang dan mantap sekitar 2.5-3.5 jam menuju ke puncak.

Bahagian bawahnya melalui hutan dipterokarp yang indah dengan pokok besar dan kemungkinan melihat bunga Rafflesia. 


Pokok secara beransur-ansur menjadi lebih pendek dan bermula pada ketinggian sekitar 700 m, hutan ini secara beransur-ansur memberi jalan ke hutan montane yang lebih rendah. 


Di puncak itu adalah lokasi kem tentera British semasa pemberontakan komunis tahun 1960-an. Sisa-sisa kem, tangki air, dan pagar kawat berduri, masih ada. Perjalanan pilihan dari puncak Gunung Gading melintasi laluan sempit ke Batu Berkubu agak mudah tetapi memerlukan perjalanan pulang pergi 2.5-3.5 jam. Tanda jejak dicat pada pokok tetapi mungkin sukar dilihat semasa cuaca gelap dan hujan. Lokasi laluan mempunyai pemandangan hutan yang indah. Batu Berkubu, yang berada di pinggir Gunung Sebuloh, berfungsi sebagai kubu pangkalan komunis semasa pemberontakan. Ini merupakan sebuah batu granit yang besar, sebesar rumah yang terletak di atas dua batu besar yang lain.

Gunung Gading telah digazetkan pada 1 Ogos 1983 sebagai kawasan pemeliharaan untuk habitat bunga Raflesia dan telah dibuka kepada orang ramai pada 1994.

Keistimewaan Gunung ini pada tarikan bunga Raflesia yang merupakan bunga terbesar di dunia yang boleh membesar sehingga berdiameter 1 meter.  Bunga ini mengambil masa 9 bulan untuk berkembang jangka hayat bunga ini  adalah  sehingga 7 hari sebelum ianya layu (mereput).  Bunga ini biasanya akan berkembang pada musim hujan.  Bukan sepanjang masa ada bunga ini.  Sekiranya berhajat untuk melihat bunga ini hendaklah membuat perancangan dengan betul dan sebaiknya menghubungi pihak Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) yang bertanggungjawab menyelia Kawasan berkenaan bagi mendapatkan informasi waktu yang sesuai untuk melihat  bunga ini berkembang. Anda adalah dinasihatkan menggunakan khidmat pemandu taman negara yang lebih arif dengan lokasi bunga tersebut

Selain daripada tarikan pada bunga Raflesia, air terjun yang ada di sini juga tidak kurang menariknya.

Taman ini dibuka setiap hari dari jam 8.00 pagi hingga jam 5.15 petang.

Sekiranya ada pendaki yang hendak bermalam, pihak Taman Negara Gading ada menyediakan perkhidmatan chalet dan tapak khemah yang disediakan berdekatan dengan Ibu pejabat Taman Negara tersebut. Anda dikehendaki menempah terlebih dahulu dengan pihak Taman Negara Gading menikmati perkhidmatan tersebut.

Sesampai di Taman Negara ini, anda dikehendaki mendaftar dahulu dan caj bayaran masuk juga dikenakan.