Sarawak ID | Register

PENGALAMAN AKTIVITI DAN PENGEMBARAAN

Bandar yang tersembunyi di teluk terpencil di tengah-tengah persekitaran tropika yang subur dan pemandangan Laut China Selatan yang indah. Daerah Lundu merupakan salah satu destinasi terbaik yang menjadi pilihan para pelancong dari dalam dan luar negara . Daerah ini adalah destinasi yang menghidangkan tarikan alam semulajadi dan pernah terkenal bagi mereka yang menyukai beberapa aktiviti lasak, rekreasi dan ketenangan bagi mengisi masa lapang yang berkualiti bagi menghilangkan kesibukan bandar.

 

AKTIVITI MENDAKI DI GUNUNG GADING, LUNDU


Daerah Lundu juga agak terkenal dengan lokasi hiking kepada pendaki yang memilih menjalankan aktiviti tersebut sambil menikmati keindahan alam semula jadi.

Antara lokasi yang menarik adalah Gunung Gading. Gunung ini terletak 62 km dari Bandaraya Kuching. 

Cabaran pendakian adalah menuju ke puncak tertinggi Gunung Gading iaitu di ketinggian 965 m.

Laluan pendakian bermula di air terjun ketujuh menuju ke “Trail 2”. 


Dari sana, pendakian yang panjang dan mantap sekitar 2.5-3.5 jam menuju ke puncak.

Bahagian bawahnya melalui hutan dipterokarp yang indah dengan pokok besar dan kemungkinan melihat bunga Rafflesia. 


Pokok secara beransur-ansur menjadi lebih pendek dan bermula pada ketinggian sekitar 700 m, hutan ini secara beransur-ansur memberi jalan ke hutan montane yang lebih rendah. 


Di puncak itu adalah lokasi kem tentera British semasa pemberontakan komunis tahun 1960-an. Sisa-sisa kem, tangki air, dan pagar kawat berduri, masih ada. Perjalanan pilihan dari puncak Gunung Gading melintasi laluan sempit ke Batu Berkubu agak mudah tetapi memerlukan perjalanan pulang pergi 2.5-3.5 jam. Tanda jejak dicat pada pokok tetapi mungkin sukar dilihat semasa cuaca gelap dan hujan. Lokasi laluan mempunyai pemandangan hutan yang indah. Batu Berkubu, yang berada di pinggir Gunung Sebuloh, berfungsi sebagai kubu pangkalan komunis semasa pemberontakan. Ini merupakan sebuah batu granit yang besar, sebesar rumah yang terletak di atas dua batu besar yang lain.

Gunung Gading telah digazetkan pada 1 Ogos 1983 sebagai kawasan pemeliharaan untuk habitat bunga Raflesia dan telah dibuka kepada orang ramai pada 1994.

Keistimewaan Gunung ini pada tarikan bunga Raflesia yang merupakan bunga terbesar di dunia yang boleh membesar sehingga berdiameter 1 meter.  Bunga ini mengambil masa 9 bulan untuk berkembang jangka hayat bunga ini  adalah  sehingga 7 hari sebelum ianya layu (mereput).  Bunga ini biasanya akan berkembang pada musim hujan.  Bukan sepanjang masa ada bunga ini.  Sekiranya berhajat untuk melihat bunga ini hendaklah membuat perancangan dengan betul dan sebaiknya menghubungi pihak Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) yang bertanggungjawab menyelia Kawasan berkenaan bagi mendapatkan informasi waktu yang sesuai untuk melihat  bunga ini berkembang. Anda adalah dinasihatkan menggunakan khidmat pemandu taman negara yang lebih arif dengan lokasi bunga tersebut

Selain daripada tarikan pada bunga Raflesia, air terjun yang ada di sini juga tidak kurang menariknya.

Taman ini dibuka setiap hari dari jam 8.00 pagi hingga jam 5.15 petang.

Sekiranya ada pendaki yang hendak bermalam, pihak Taman Negara Gading ada menyediakan perkhidmatan chalet dan tapak khemah yang disediakan berdekatan dengan Ibu pejabat Taman Negara tersebut. Anda dikehendaki menempah terlebih dahulu dengan pihak Taman Negara Gading menikmati perkhidmatan tersebut.

Sesampai di Taman Negara ini, anda dikehendaki mendaftar dahulu dan caj bayaran masuk juga dikenakan. 


PENGALAMAN AKTIVITI DI HOTEL/ RESORT

 

PEKAN LUNDU

Retreat Siar Beach, Lundu pertama kali membuka pintunya kepada orang ramai pada tahun 2006 dan juga berfungsi sebagai pusat sumber bagi anggotanya dan pada masa yang sama, melengkapkan usaha kerajaan negeri bagi mempromosikan Lundu sebagai destinasi percutian. Pantai dengan pasir bersih yang cantik menawarkan aktiviti yang menyeronokkan untuk semua dan jika anda merancang percutian di tempat percutian, luangkan sedikit masa untuk mengunjungi Taman Nasional Gunung Gading, yang merupakan lokasi bagi bunga terbesar di dunia iaitu bunga Rafflesia selain meluangkan masa dengan berkelah di kawasan air terjun yang ada di kawasan gunung tersebut.

 

PEKAN SEMATAN

Dibuka pada tahun 2004, Palm Beach Sematan Resort adalah destinasi yang sempurna untuk percutian pendek dan aksi pengembaraan yang juga terkenal dengan pantai berpasir yang bersih. Dikelilingi oleh persekitaran yang tenang, kaya dengan keindahan alam semula jadi sepanjang anda menginap di kawasan tersebut. 


Anda juga berpeluang untuk berjalan-jalan di persisir pantai yang tenang serta menikmati kesegaran air terjun yang berdekatan iaitu di Air Terjun Sebat yang terletak di Kampung Sebat Dayak, Sematan. Antara perkhidmatan dan pakej aktiviti yang boleh dijalankan di sini adalah lawatan ATV, berbasikal (basikal / basikal elektrik), berkayak, pakej perjalanan dengan menggunakan kapal dan Great Big Marble.


 

Roxy Sematan, Resort dan Villa yang dibuka di Sematan pada bulan Mac 2019 adalah hotel moden yang santai, terletak di antara bandar damai Sematan dan keheningan kampung Telok Melano. Apabila memasuki Roxy Sematan, Resort dan Villa, anda akan merasakan suasana yang damai. Hotel ini menawarkan pemandangan yang menakjubkan dengan keindahan laut dan pulau Talang Talang yang megah. Selain pemandangan menarik, Roxy Sematan, Resort dan Villa menyediakan banyak aktiviti yang boleh dijalankan sepanjang hari, seperti berbasikal, menunggang ATV (kecil / besar) di atas pasir, jet ski, berkayak, perjalanan pulau, bola tampar, pingpong, bola sepak pantai atau juga menikmati berkelah di tepi pantai.